• Home

Werkwijze

Voordat we een Eindige Elementen Analyse kunnen doen zijn hebben we een aantal zaken nodig. Dit zijn onder andere een 3D CAD model, het definiëren van de loadcases en het bepalen van het doel van de berekeningen. We helpen je hier natuurlijk graag bij. 

Model

Het eerste wat we nodig hebben voor een goede Eindige Elementen Analyse (FEA) is een 3D model. Dit model moet gemaakt zijn in een 3D CAD systeem, bij voorkeur Solid Edge of NX CAD. Als je andere software gebruikt, zoals SolidWorks, Inventor, Creo of Catia, dan kun je je model ook aanleveren als STEP bestand (.step of .stp).

Het eerste dat wij zullen doen, is het model strippen van overbodige details. Hierdoor gaan de FEM berekeningen beter en sneller. Dit is trouwens een groot deel van onze expertise, want teveel weghalen is natuurlijk ook niet goed. (filmpje Optimaliseer je CAD model voor FEA)

Verder beoordelen we het model op juistheid. Juiste maatvoering en juiste aansluiting van de vormen op elkaar. Dat lijkt wat overbodig, maar je moest eens weten hoeveel slechte 3D CAD modellen we al voorbij hebben zien komen. Hierbij geldt: Garbage in is garbage out.

Uitgangspunten

Het tweede dat we nodig hebben zijn de uitgangspunten van de situatie die berekend moet worden. Dit mag best een eenvoudige tekening of beschrijving zijn. Volledigheid is hier belangrijk.

Het gaat erom dat we alle gewichten, krachten en versnellingen kennen die op het ontwerp van toepassing zijn. Vaak zal dit leiden tot een aantal belastingsituaties (loadcases): posities van het apparaat of constructie met de daarbij geldende belastingen (krachten en versnellingen).

Doel

Tenslotte is het voor ons belangrijk om te weten wat we willen bereiken met de berekening.

  • Gaat het om de sterkte van de constructie (houdt het).
  • Gaat het om stijfheid (buigt het niet teveel door).
  • Gaat het om warmte (blijft het onder een bepaalde temperatuur).
  • Of gaat het om een combinatie (buigt de constructie niet teveel door vanwege de warmte ontwikkeling).

We doen niet alleen sterkte/stijfheid berekeningen. 

Rapportage

Enginia legt het model, de uitgangspunten en het doel vast in een rapport. Dit rapport is de basis voor de berekeningen en wordt uiteraard door jou goedgekeurd. In het vervolg van het project vullen we dit rapport aan met de berekeningen, de bevindingen en de conclusies. Hiermee ontstaat een volledig document waarmee eventuele keuringsinstanties uit de voeten kunnen, zoals Lloyds, DNV, Tüv, RDW etc.

 

 

Engineering advies nodig?

Contact formulier

Wat is uw naam?
Invalid Input
Geef uw telefoonnummer op zodat we in het geval van vragen contact met u kunnen opnemen.
Vul hier uw e-mail adres in, zodat we contact met u kunnen opnemen.
Invalid Input
Als je nog een vraag hebt, vul je dat hier in.
Ik ben geen robot
Invalid Input